Burger – jak zrobić: Przepisy na domowe burgery
Na rynku spożywczym można znaleźć wiele fast foodowych sieci restauracyjnych, które oferują burgery. Jednakże nic nie pobije smaku domowego burgera, który możemy przygotować samodzielnie. W tym artykule przedstawimy kilka przepisów na pyszne burgery, które z pewnością oczarują Wasze podniebienia.
- Burger klasyczny z wołowiną
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 4 bułki do burgerów
- 4 plastry sera
- pomidorki
- liście sałaty
- sos do burgerów
Przygotowanie:
-
W misce wymieszaj mięso mielone wołowe z musztardą. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
-
Z mięsa formuj 4 kotlety burgerowe.
-
Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na patelni.
-
Na grillu lub patelni grillowej smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
-
Rozkrojone bułki podpiecz na grillu lub w piekarniku.
-
Na dolną część bułki połóż liście sałaty, plastry sera, kotlet, pomidorki i podsmażoną cebulkę.
-
Polej sosem do burgerów i przykryj górną częścią bułki.
-
Burger z kurczakiem
Składniki:
- 500g mięsa z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej pietruszki
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 4 bułki do burgerów
- 4 plasterki sera cheddar
- sałata
- pomidorki
- sos tzatziki
Przygotowanie:
-
Mięso z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki.
-
W blenderze zmiel mięso razem z czosnkiem i suszoną pietruszką.
-
Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
-
Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
-
Z mięsa formuj 4 kotlety burgerowe.
-
Smaż na patelni grillowej lub grillu z obu stron na złoty kolor.
-
Podpiecz bułki w piekarniku lub na grillu.
-
Na dolną część bułki połóż sałatę, kotlet, plasterki sera, pomidorki oraz sos tzatziki.
-
Przykryj górną częścią bułki.
-
Burger wegetariański z falafelem
Składniki:
- 1 opakowanie falafeli
- 4 bułki do burgerów
- liście sałaty
- pomidorki
- sos jogurtowy
Przygotowanie:
-
Falafele usmaż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
-
Bułki podpiecz na grillu lub w piekarniku.
-
Na dolną część bułki połóż liście sałaty, pomidorki, falafel i sos jogurtowy.
-
Przykryj górną częścią bułki.
-
Burger z łososiem
Składniki:
- 500g filetu z łososia
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- 4 bułki do burgerów
- mix sałat
- plasterki ogórka
- sos tatarski
Przygotowanie:
-
Filet z łososia pokrój na mniejsze kawałki.
-
W miskce wymieszaj musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Dodaj pokrojony łosoś i dokładnie wymieszaj.
-
Formuj z mięsa 4 kotlety burgerowe.
-
Na grillu lub patelni grillowej smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
-
Podpiecz bułki na grillu lub w piekarniku.
-
Na dolnej części bułki połóż mix sałat, kotlet z łososia, plasterki ogórka i sos tatarski.
-
Przykryj górną częścią bułki.
-
Burger z grilla
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wołowego
- sól i pieprz
- 4 bułki do burgerów
- 4 plastry sera cheddar
- cebula
- koncentrat pomidorowy
- ketchup
- suszone zioła
Przygotowanie:
-
W misce wymieszaj mięso mielone wołowe. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
-
Z mięsa formuj 4 kotlety burgerowe.
-
Przygotuj sos: w rondelku podsmaż cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy, ketchup i suszone zioła. Gotuj przez kilka minut.
-
Na grillu smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
-
Na podpieczone bułki połóż plastry sera, kotlety, sos i przykryj górną częścią bułki.
-
Burger warzywny
Składniki:
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 bułki do burgerów
- liście sałaty
- pomidorki
- sos jogurtowy
Przygotowanie:
-
Cukinię i marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
-
Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
-
W misce wymieszaj zetrzyte warzywa, czosnek i cebulę.
-
Formuj z masy warzywnej kotlety burgerowe.
-
Smaż na patelni grillowej lub grillu z obu stron na złoty kolor.
-
Bułki podpiecz na grillu lub w piekarniku.
-
Na dolną część bułki połóż liście sałaty, pomidorki, kotlet warzywny i sos jogurtowy.
-
Przykryj górną częścią bułki.
-
Burger z krewetkami
Składniki:
- 500g krewetek
- sos ziołowo-czosnkowy
- 4 bułki do burgerów
- mix sałat
- pomidorki
- sos jogurtowy
Przygotowanie:
- Krewetki umyj i osusz.
- Obróć krewetki w sosie ziołowo-czosnkowym i odstaw na kilka minut.
- Smaż krewetki na patelni grillowej lub grillu z obu stron.
- Podpiecz bułki na grillu lub w piekarniku.
- Na dolnej części bułki połóż mix sałat, pomidorki, krewetki i sos jogurtowy.
- Przykryj górną częścią bułki.
Smacznego!